EKSPLORASI DAN SINERGI VISUAL DALAM KOREOGRAFI TARI DI KUALA LUMPUR: EXPLORATION AND VISUAL SYNERGY IN DANCE CHOREOGRAPHY IN KUALA LUMPUR - Muhammad Samsudin; Mohd Effindi Samsuddin (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2024)
Kajian kualitatif ini mengeksplorasi proses kreatif antara koreografer dan seniman multimedia dalam menciptakan elemen koreografi yang mempunyai projeksi visual. Fokus penulisan ialah pada aspek motivasi koreografer dalam menghasilkan projeksi visual di dalam koreografi. Kajian ini melibatkan tiga produksi koreografi di Kuala Lumpur yang menggabungkan tari dan projeksi visual. Data dikumpulkan melalui temu bual dengan empat koreografer dan tiga seniman multimedia, serta pemerhatian dan penelitian dokumen. Penulisan ini mengadaptasi teori proses kreatif dan sinergi koreografi dan visual dalam menganalisis proses kreatif eksplorasi koreografi terbaru yang ditampilkan di Malaysia. Penulisan ini mengemukakan hasil dapatan yang menghubungkait dan menghuraikan corak proses pemikiran kreatif yang dirangkakan dalam karya koreografi terkini.