MANIFESTASI SOSIOBUDAYA DALAM LAGU RAKYAT MELAYU PATANI DAN MALAYSIA: SOCIOCULTURAL MANIFESTATION IN FOLK SONGS OF THE MALAY PATANI AND MALAYSIA - Aminoh Jehwae (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2024)
Lagu rakyat merupakah sebuah khazanah sastera yang menjadi bahan untuk mengenali budaya dan tamadun bangsa. Lagu rakyat dicipta atas usaha untuk merakamkan sesuatu kejadian atau peristiwa yang berkaitan dengan gaya hidup setempat, khususnya mencakupi sejarah, kesenian, kebudayaan dan adat istiadat orang Melayu di alam Melayu. Kajian ini telah memilih lagu rakyat dari dua buah tempat, iaitu wilayah sempadan Selatan Thai dan kawasan Wilayah Utara Semenanjung Malaysia. Di dua kawasan ini telah ditemui beberapa khazanah warisan Melayu dalam bentuk lagu yang asalnya dituturkan atau dilagukan secara lisan dan kemudiannya didokumentasikan. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis manifestasi elemen sosiobudaya dalam lagu rakyat Melayu Patani dan Malaysia serta memahami peranannya dalam melestarikan warisan budaya masyarakat Melayu di tengah-tengah cabaran globalisasi. Kajian ini telah menggunakan pendekatan kualitatif, iaitu pemerolehan data adalah melalui sumber kepustakaan dengan menerapkan teori ekologi budaya dalam menganalisis data. Melalui kajian ini khalayak dapat mengetahui peranan sastera lisan terhadap pembentukan tamadun sesuatu bangsa yang dapat dikesani melalui genre lagu.