ISTILAH BOTANI DAN KAITANNYA DENGAN BUDAYA DAN PEMIKIRAN MELAYU DALAM CERITA LIPUR LARA: THE TERM OF BOTANICAL AND ITS RELATION TO MALAY CULTURE AND THOUGHT IN FOLK TALES - Suriati Zakaria; Mohd Zaki Abdul Latiff; Neni Kartini Che Mohd Ramli (JURNAL MELAYU SEDUNIA, 2024)
Dalam tradisi lisan, penggunaan istilah botani bukan berlaku secara sembarangan. Pemilihannya banyak berkait dengan kegunaannya dalam kehidupan masyarakat Melayu. Di samping itu, pemilihan istilah botani ini mengungkap budaya dan cerminan masyarakat Melayu itu sendiri. Namun begitu, hingga kini, belum ada penulisan yang meneliti peristilahan berkaitan botani ini dalam tradisi lisan, khususnya yang terdapat dalam cerita lipur lara Melayu. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti, mengklasifikasikan, dan menganalisis istilah botani dalam cerita lipur lara Melayu. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan menghuraikan fungsi botani itu dan mengungkapkan nilai falsafah dan akal budi masyarakat Melayu. Pendekatan kualitatif digunakan untuk memperoleh data daripada teks-teks terpilih. Analisis kajian dikategorikan kepada dua bahagian. Bahagian pertama melibatkan penyenaraian istilah botani dengan padanan istilah botaninya. Bahagian kedua melibatkan analisis berdasarkan tiga disiplin ilmu: disiplin perhutanan (silvologi), budaya Melayu, dan perspektif Islam. Hasil kajian menunjukkan bahawa peristilahan botani dalam cerita lipur lara Melayu memainkan peranan penting dalam memperkaya konteks budaya dan naratif ini. Kajian ini bukan sahaja menyumbang kepada ilmu linguistik Melayu, tetapi juga mencatat falsafah mengenai peri pentingnya botani dalam naratif sastera tradisional. Implikasi penelitian ini adalah untuk memperkayakan pemahaman kita tentang peristilahan yang berkaitan dengan botani serta hubung kaitnya dengan alam semesta dan akal budi Melayu.