Pengurusan Kewangan Islam dalam Kalangan Muslimpreneurs menurut Perspektif Ilmuwan Islam di Malaysia - P.Rameli, Mohd Faizal; Mohd Amin, Suhaida; Che Man, Norajila; Mohd Aris, Noorfazreen; Abd Wahab, Nor Azlina (Online Journal of Research in Islamic Studies, 2019)
Pengurusan Kewangan merupakan satu aspek penting dalam perniagaan. Transaksi kewangan seharusnya dilakukan secara tersusun dan efektif bagi mencapai matlamat kewangan sesebuah perniagaan. Tanpa sistem pengurusan kewangan yang baik, segala keputusan perniagaan tidak dapat dilakukan dengan tepat kerana banyak proses pembuatan keputusan dalam perniagaan ditentukan melalui maklumat dan data-data kewangan. Kajian ini bertujuan mendapatkan pandangan pakar tentang perkara-perkara penting yang perlu diambil kira oleh setiap Muslimpreneurs dalam pengurusan kewangan perniagaan mereka. Data-data kajian kualitatif ini diperoleh melalui proses temu bual dengan ahli akademik dan ilmuwan Islam. Dapatan kajian merumuskan bahawa pengurusan kewangan yang baik bagi setiap perniagaan adalah bergantung pada bentuk dan saiz perniagaan tersebut. Pada masa yang sama, Muslimpreneurs seharusnya menguruskan kewangan mereka berdasarkan prinsip-prinsip kewangan yang telah ditetapkan dalam ajaran Islam. Kajian ini turut mencadangkan bahawa pelaksanaan pengurusan kewangan secara Islam merupakan sebahagian dari perkara asas dalam membentuk etika perniagaan Islam.