The geology and geomorphology of Pulau Jarak, Pulau Sembilan and Pulau Perak - Hussin, Azhar; Abdul Ghani, Azman; Ismail, Khaira; Fauzi, Rosmadi; Dorall, Richard; Gokilan, S. (Malaysian Journal of Science, 2008)
Pulau Jarak and Pulau Perak in the northern part of the Straits of Malacca constitute the outermost islands of Peninsular Malaysia. Pulau Jarak is a granitic island with a well-developed soil cover on the upper slope which falls straight into the sea with almost no coastal plain. Hence the coastline is dominated by boulders and granitic outcrop. It is fringed by an asymmetrical subsea platform which supports luxuriant coral reef development. Pulau Perak is underlain by a metamorphosed sequence of predominantly thick bedded, low-dipping arenaceous sedimentary rocks which form a broad anticline. Poor soil development is seen in Pulau Perak, being limited to areas of thick guano from ocean birds. Its subaerial morphology of steep precipitous cliffs continue into the sea to a depth of 85 meters. Luxuriant growth of corals and algae plastered the walls of these subsea cliffs. Pulau Jarak dan Pulau Perak di bahagian utara Selat Melaka merupakan pulau pulau yang terjauh dari Semenanjong Malaysia. Pulau Jarak merupakan sebuat pulau granit yang mempunyai lapisan tanah yang tebal di bahagian atas cerun yang menjunam terus ke laut tanpa kawasan pamah. Oleh itu, garisan pantainya di hadiri oleh bungkah bungkah dan singkapan granit. Ianya di kelilingi oleh pelantar marin yang taksimetri yang menyokong pertumbahan pesat terumbu karang. Pulau Perak dialasi oleh satu jujukan batuan sediment berpasir yang mempunyai lapisan yang tebal dengan kemiringan yang rendah dan membentuk satu antiklin yang terbuka. Pembentukkan tanih adalah terhad kepada kawasan yang mempunyai lapisan guano (tahi burung) dari burung burung lautan. Morfologinya yang menunjukkan cerun yang sangat tinggi berterusan ke kedalaman laut sehingga 85 meter. Petumbuhan karang dan alga meliputi dinding struktur ini.