Realization of an Economical 1ï‚´3 Fused-Taper-Twisted Polymer Optical Fiber Splitters for Small World Communication - Ab-Rahman, Mohd Syuhaimi; Guna, Hadi; Harun, Mohd Hazwan (Malaysian Journal of Science, 2009)
Optical Fiber made by plastic or polymer, can be and is being used in various fields of application. Two of the main fields are the automotive and the home networking. polymer optical fiber (POF) here can be seen as one of the best solutions for small world communication, especially in home networking application. In this paper, optical 1ï‚´3 fused-taper-twisted POF splitters has been fabricated by a distinguished technique and proposed to be applied on small world communication application. There several systems available on the market, which can be split a coupled signal to be transmitted into some different channels, which are all afflicted with certain disadvantages. But all these solutions have one main constraint; very expensive for most of the applications as mentioned above. So the goal of this study is to fabricate an economical splitter for small world communication over POF. Characterization of the splitter was reported. Reach up until 668 nm wavelengths Light Emitting Diode (LED) has been injected into the splitter to determine and analyze the level of efficiency of the splitter. Final analysis shows that efficiency of splitter output able to reach up to 80%. The device performance can be improved gradually through experience and practice. Main point here is the fabrication process is simple, easy and suitable to be used for household. Gentian optik yang diperbuat daripada bahan plastik atau polimer telahpun digunakan secara meluas pada beberapa aplikasi. Dua daripada bidang-bidang utama itu adalah automotif dan rangkaian rumah. POF disini dapat dilihat sebagai satu penyelesaian terbaik bagi komunikasi dunia kecil terutamanya bagi aplikasi rangkaian rumah. Dalam kajian ini, pencerai optik 13 terlakur-menirus-terpilin berasaskan POF telah direka menggunakan teknik yang khas dan dicadangkan akan digunapakai bagi aplikasi komunikasi dunia kecil. Ada beberapa sistem yang boleh didapati di pasaran, dimana ianya mampu menggandingkan isyarat optik yang akan diteruskan pada beberapa saluran-saluran yang berbeza, yang mana kebanyakan dari sistem tersebut menghadapi beberapa kekangan yang berbeza-beza. Namun dari pelbagai penyelesaian tersebut, kebanyakan sistem menghadapi satu kekangan yang utama iaitu ianya terlalu mahal untuk direka. Jadi, tujuan utama kajian ini ialah untuk mereka pencerai yang murah bagi kegunaan komunikasi dunia kecil berasaskan POF. Ujian pencirian juga dijalankan ke atas pencerai. Diod pemancar cahaya dengan panjang gelombang shingga mencapai 668 nm disuntik menerusi pencerai POF bagi tujuan pencirian pencerai optik untuk mengukur takat kecekapan terminal keluaran pencerai. Analisis akhir didapati bahawa terminal keluaran pencerai optik 13 berasaskan POF mampu mencapai 80% dari keseluruhan kuasa pencerai. Prestasi pencerai optik ini masih boleh dibaiki beransur-ansur melalui pengalaman dan amalan proses pembikinan. Yang paling penting ialah proses pembuatan peranti ini adalah ringkas, mudah dan sangat sesuai bagi kegunaan rumah.