Islamic Mobilization and the Malaysian State - Hwang, Julie Chernov (KATHA- The Official Journal of the Centre for Civilisational Dialogue, 2018)
Tujuan utama makalah ini ialah untuk menunjukkan bahawa Malaysia merupakan contoh baik negara di mana kumpulan-kumpulan Islam menggunakan pendekatan dan saluran keamanan bagi mencapai objektif masing-masing. Kajian ini menunjukkan bahawa negara memainkan peranan penting dalam mewujudkan suasana keamanan ini. Menerusi polisi-polisi dan institusi-institusi yang berfungsi, pihak pemerintah di Malaysia dilihat sebagai mempunyai kesediaan dan keupayaan untuk menggalakkan kumpulan-kumpulan Islam bergerak secara aman dan menjauhkan diri daripada keganasan. Khususnya, menerusi kajianya ini, penulis menghujahkan bahawa negara Malaysia telah berjaya merangsangkan pengelolaan aktiviti Islam secara aman dengan cara [1] menyediakan ruang untuk partisipasi politik menerusi saluran keinstitusian; [2] memelihara undang-undang dan ketenteraman di wilayah-wilayahnya; dan [3] memastikan banyak peluang pendidikan dan pembasmian kemiskinan. Dalam makalah ini, penulis akan membincangkan secara terperinci peranan pemerintah Malaysia dalam merealisasikan ketiga-tiga cara tersebut di atas.