Acheh after Tsunami: The Reconstruction Agenda - Thaib, Lukman (KATHA- The Official Journal of the Centre for Civilisational Dialogue, 2018)
Kertas ini membincangkan beberapa isu penting berhubungan dengan agenda pembangunan semula di Acheh ekoran daripada bencana tsunami yang melandanya. Selepas menggambarkan kekayaan sumber alam Acheh dan kemusnahan akibat tsunami yang tak ternilai dan yang lagi mengharukan, penulis membincangkan isu-isu yang timbul daripada bantuan antarabangsa dan agenda pembangunan semula Acheh. Beliau telah menyimpulkan bahawa sekiranya bantuan ini tidak dimanfaatkan dengan baik dan pembangunan semula tidak ditangani dengan bijak, beliau khuatiri cita-cita perdamaian di negeri ini tidak akan tercapai. Selain masalah politik dan birokrasi, terdapat isu-isu seperti iri hati sosial, jurang antara pembangunan wilayah yang dimusnahkan tsunami dan yang tidak dan beberapa lagi yang perlu diatasi. Keberkesanan bentuan yang disalurkan kepada pembangunan wilayah setakat ini dan keberkesanan pembangunan semula Acheh perlu dipantau.