A Survey of the Development of Islamic Economics Thought - Borhan, Joni Tamkin (Jurnal Usuluddin, 1999)
Pemikiran ekonomi Islam dalam pelbagai bidang yang berasaskan kepada al-Qur'an dan al-Hadith telah dikembangkan oleh para sarjana Islam melalui penulisan-penulisan mereka sejak beberapa period masa tertentu hingga sekarang. Artikel ini membincangkan sumbangan beberapa orang tokoh pemikir Islam dalam ekonomi Islam seperti percukaian, penggunaan, pengeluaran, peranan kerajaan dalam ekonomi, konsep kesederhanaan dan pemilikan yang masih relevan dengan disiplin ilmu ekonomi kini.