An Analytical Study of Rise and Development of Sufism: From Islamic Asceticism to Islamic Mysticism - Saari, Che Zarrina (Jurnal Usuluddin, 1999)
Lazimnya, tasawuf dilihat oleh para pengkaji dan peminat sebagai suatu disiplin ilmu yang muncul semenjak zaman Rasulullah s.a.w. dan seterusnya berkembang pesat sehingga sekarang. Artikel ini bertujuan melihat semula proses perkembangan tasawuf tersebut dengan memberi penekanan terhadap peralihan cara hidup kaum sufi daripada yang bercorak zuhud kepada bentuk tasawuf yang ada sekarang. Ianya mengambil kira tentang period dan tokoh-tokoh sufi yang terlibat dalam proses peralihan dan perkembangannya.