The Ethical Principles in Islamic Commercial Transactions - Borhan, Joni Tamkin (Jurnal Usuluddin, 1999)
Islam ialah satu cara hidup untuk semua manusia yang diasaskan kepada peraturan-peraturan Ilahi termasuk sistem akhlaknya. Sistem akhlak Islam merangkumi semua aspek kehidupan manusia. la tidak sahaja menjelaskan asas-asas dan prinsip-prinsip umum akhlak untuk semua manusia, tetapi juga menggariskan panduan- panduan akhlak untuk setiap aspek aktiviti manusia secara detail. Prinsip-prinsip akhlak Islam adalah operasional dan praktikal dalam semua urusan kehidupan manusia termasuk dalam kegiatan perniagaan dan perdagangan. Artikel ini melihat secara umum beberapa prinsip akhlak yang harus diikuti oleh setiap khalifah Allah SWT dalam aktiviti perdagangan dan perniagaan.