ISTISNA’ IN ISLAMIC BANKING: CONCEPT AND APPLICATION - Borhan, Joni Tamkin (Jurnal Syariah, 2019)
Isti~nii' ialah akad tempahan sesuatu aset secara pertukangan yang dimulakan dengan tempahan atau pesanan dibuat oleh pembeli dan yang menerima tempahan ialah penjual atau penerima tempahan untuk membuat sesuatu barang yang dikehendakinya supaya disiapkan dalam masa tertentu dengan harga dan bayaran yang ditetapkan. Penulisan ini menjelaskan konsep isti~nii' dan peranannya sebagai salah satu instrumen penting dalam pembiayaan di institusi-institusi perbankan dan kewangan Islam yang menggantikan bunga dalam sistem perbankan dan kewangan konvensional.