THE AGENT-MANAGER’S CONDUCT OF MUDARABAH CONTRACT IN ISLAMIC COMMERCIAL LAW - Borhan, Joni Tamkin (Jurnal Syariah, 2019)
Mutjarabah ialah akad perkongsian di antara pihak yang mempunyai modal dengan pihak usahawan. Dalam akad ini, pihak pemodal atau pelabur akan menyerahkan modal kepada usahawan untuk menjalankan sesuatu perniagaan yang mendatangkan keuntungan dan dia tidak akan terlibat dalam urusan perniagaan itu. Keuntungan dalam perniagaan akan diagihkan antara kedua-dua pihak mengikut nisbah yang dipersetujui bersama semasa akad dimeterai dan kerugian yang bukan disebabkan oleh faktor kecuaian usahawan, jika berlaku, akan ditanggung oleh pihak pelabur. Artikel ini menjelaskan tugas, tanggungjawab dan peranan yang dimainkan oleh usahawan (agent-manager) dalam akad mwfiirabah menurut terma-terma akad yang dibuat dengan pelabur dari sudut, antaranya, jenis perniagaan yang boleh diceburi, lokasi perniagaan, batasan dan bidang kuasa usahawan dalam melaburkan modal pelabur berkenaan, dan tanggungjawabnya jika dia melanggar terma-terma akad berkenaan.