THE ROLES AND RESPONSIBILITIES OF THE SHARIAH COMMITTEE OF THE ISLAMIC FINANCIAL INSTITUTIONS IN MALAYSIA - Hasan, Zulkifli (Jurnal Syariah, 2019)
Mutakhir ini, banyak negara merujuk Malaysia sebagai salah sebuah model bagi sektor kewangan dan perbankan Islam di dunia. Hingga kini, Malaysia mempunyai 9 bank Islam tempatan dan 3 bank Islam asing. Pada tahun 2004, asset perbankan Islam di Malaysia telah mencapai RM89 bi/ion iaitu 9.9 peratus da ripada jumlah asset perbankan keseluruhan clan pada suku tahun pertama 2005 sahaja ianya mencecah sehingga 10.5 peratus 1 • Pembangunan sektor perbankan dan kewangan Islam d i Malaysia sern emangnya memerlukan sokongan infrastruktur menyeluruh dan salah sa tu daripadanya yang sangat penting ialah penubuhan Ahli Jawatankuasa Syariah atau "Shariah Committee" (SC). SC kebiasaannya dianggotai oleh cendikiawan f iqh, pengamal perbankan dan juga ahli akademik untuk menasihati institusi kewangan Islam perihal memenuhi kehendak syariah dalam semua aspek dan operasinya. Artikel ini akan mengkaji peranan dan tanggungjawab sebenar SC kepada institusi kewangan l s /am dengan merujuk kepada unda11 g-undang bertulis dan garispanduan dan prosedur yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia. Kertas ini juga akan menerangkan cabaran-cabaran masa hadapan yang akan ditempuhi oleh SC di dalam membantu untuk meningkatkan perkembangan perbankan don kewangan Islam di Malaysia dan pada masa yang soma mereka juga mempunyai kewajipan untuk memastikan institusi kewangan Islam ini memenuhi segala kehendak syariah.