THE INSTITUTION OF THE DATO'YUTITHAM (QADI) IN THAILAND - Cheha, Muhammad Zakee (Jurnal Syariah, 2019)
Kajian ini membicarakan institusi Qiicjf dalam sejarah pemtadbiran undang-undang Islam di Thailand khususnya di kawasan majoriti penduduk Islam di selatan Thailand. Penjawat Qiicjf dikenali sebagai Dato Tutitham yang disiamkan istilah Q#f ini. Tumpuan kajian ini terarah kepada survival institusi ini yang pernah dibubarkan dan kemudian dihidupkan kembali dengan hambatan peruntukan bidang kuasa, perlantikan dan peruntukan kewangan yang jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan institusi kehakiman sivil Thailand.