IBADAH IN THE ERA OF JAHILIYYAH WITH REFERENCE TO THE HANAFIYYAH AND IDOLATRY - Man, Saadan (Jurnal Syariah, 2019)
Zaman Jahiliyyah secara umumnya merujuk kepada zaman sebelum kedatangan Islam dengan pengutusan Nabi Mu~ammad s.a. w, di mana paksi ajarannya berteraskan konsep tawhid serta cara-cara beribadat yang telah ditentukan. Namun begitu, artikel ini cuba menjelaskan bentuk ibadat yang dilakukan oleh dua kumpulan, iaitu Hanljiyyah; golongan yang beramal dengan sakibaki peninggalan Nabi Ibrahim a.s dan golongan penyembah berhala. Jadi, adakah amalan yang diamalkan di atas diterima pakai oleh Islam atau bagaimana?