THE CONFLICT OF TRADITIONALISM AND REFORMISM IN MALAYA (1900-1940): A STUDY OF SOCIO-POLITICAL IMPACT - Abd Rahim, Rahimin Affandi (Jurnal Syariah, 2019)
Artikel ini cuba melihat kesan sosio-politik yang berlaku dalam masyarakat Melayu di tahun-tahun 1900 hingga 1940an. Di sepanjang era ini sejarah Tanah Melayu telah digemparkan dengan krisis intelektual yang diwakili oleh Kaum Tua dan Kaum Muda. ]usteru itu, penekanan diberikan kepada latar belakang sejarah yang menyebabkan krisis ini terjadi, di samping huraian kesan-kesan yang timbul dan impaknya terhadap perkembangan Islam di Tanah Melayu.