GENDER PERSPECTIVE OF THE FARA'ID SYSTEM: IS IT BIAS AGAINST WOMEN? - Hanafi, Hanira (Jurnal Syariah, 2019)
Sistem fara'id merupakan satu kaedah pembahagian harta yang terdapat dalam undang-undang Islam. Hak-hak pewaris terhadap harta si mati telah disebut dengan jelas dalam al-Quran, Sunnah dan juga Ijma'. Salah satunya yang disebut dalam al-Quran adalah "pihak lelaki, akan menerima dua kali ganda harta lebih dari pihak wanita". Justeru itu, artikel ini bertujuan menerangkan hak-hak wanita dalam sistem fara'id dan adakah benar sistem ini dianggap berat sebelah dan tidak berpihak kepada wanifa.