ULASAN BUKU: "ZAKAT PADI DI MALAYSIA": Book Review: "Zakah on Paddy in Malaysia" - Hamat, Zahri (Jurnal Syariah, 2017)
Nor Aini Ali memperoleh ijazah Ph.D dengan kajian berjudul Taksiran dan Aplikasi Zakat Padi di Malaysia. Beliau merupakan Pensyarah Kanan di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya. Beberapa tulisan beliau tentang zakat khususnya zakat pertanian telah diterbitkan dalam jurnal berwasit. Antara tulisan tersebut ialah Analisis Perluasan Pengenaan Zakat terhadap Hasil Pertanian selain Padi dalam Undang-undang di Malaysia (2014), Perbandingan Taksiran Zakat Pertanian di Negeri-negeri Terpilih di Malaysia (2015) bersama Muhamad Firdaus Ab Rahman dan Luqman Abdullah, Isu-isu Fiqh Semasa Berkaitan Zakat Pertanian di Malaysia (2013) bersama Luqman Abdullah dan Assessment Method for Agricultural Zakah in Malaysia: An Institutional Perspective (2010) bersama Asmak Ab Rahman, Pazim @Fadzim Othman, Siti Mashitoh Mahamood dan Azizi Che Seman.