HUMAN RIGHTS: AN ISLAMIC PERSPECTIVE - Awang, Abdul Rahman (Jurnal Syariah, 2019)
Objektif undang-undang Islam adalah untuk membawa kebaikan dan mengelakkan kejahatan dalam masyarakat. la digunakan untuk melindungi agama, nyawa, aka/, keturunan dan harta (maqasid alSyariah). Setiap individu wajib mempertahankan hak-hak tersebut daripada dicabar dan dicabuli. Of eh itu, artikel ini membincangkan konsep hak asasi manusia dalam Islam termasuk skop dan pemakaiannya serta perbezaan antara International Bill of Human Rights dengan hak asasi manusia dalam Islam. Artikel ini juga memfokuskan kepada dua isu penting iaitu perlindungan nyawa dan harta.