PERSAINGAN ANTARA SPESIES DALAM NOVEL SARAWAK - Mamat, Maharam (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Novel-novel yang dihasilkan penulis Sarawak kaya dengan unsur, dan isu berkaitan alam sekitar. Kajian ini akan meneliti persaingan antara spesies yang diterapkan pengarang negeri Sarawak dalam novel mereka seperti Jong Chian Lai, Hamlin Abolhi, Jais Sahok, Dahiri Saini, Jaya Ramba, Sarimah Alit, Mohamad Faisal Jamil, Idris Boi, dan Amil Jaya. Persaingan antara spesies yang dikaji melibatkan persaingan antara spesies yang sama dan persaingan antara spesies yang berbeza. Ia merangkumi persaingan antara manusia dan manusia, manusia dan alam, dan akhirnya melibatkan persaingan antara manusia dan Tuhan. Berdasar kajian ini, didapati bahawa persaingan yang wujud dalam novel-novel kajian didorong oleh kepentingan dan keperluan untuk meneruskan kehidupan. Penindasan dan kekejaman berlaku dalam persaingan apabila keperluan atau kehendak spesies tertentu berada dalam situasi tergugat. Persaingan yang bersifat penindasan seperti parasit pula berlaku semasa penjajahan kuasa Barat dan Jepun. Kata kunci: persaingan antara spesies, ecocriticism, penulis Sarawak, novel Melayu, Kesusasteraan Melayu