â€œGO-BLOCKâ€ 2009: SATU TINJAUAN TERHADAP SENI CETAK ALTERNATIF KONTEMPORARI MALAYSIA: GO-BLOCK" 2009: REVIEW OF MALAYSIAN CONTEMPORARY ALTERNATIVE PRINTS - Abdul Hadi, Hamidi; Musa Khan, Sabzali; Hamidon, Nor Azlin; Harun, Zahirah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Makalah ini adalah kajian tinjauan ke atas Pameran Seni Cetak berjudul â€œGO-BLOCK â€1 yang telah berlangsung di Galeri Petronas, 2009. Pada tahun tersebut, boleh dikatakan sebagai yang pertama kali menghimpunkan sejumlah seniman visual tanah air untuk meneroka dan menghasilkan karya seni cetak alternatif. Pameran tersebut telah berlangsung dalam skala yang besar dan memfokuskan kepada kepelbagaian kemungkinan dalam pengolahan bentuk seni cetak. Berdasarkan perkembangan tersebut, pameran ini telah mencetuskan satu usaha dalam memperkenalkan potensi seni cetak dalam perkembangan wacana seni tanah air. Keseluruhan karya dalam pameran ini dilihat melampaui bentuk dan tafsiran seni cetak konvensional maka secara langsung mencabar kefahaman biasa dalam pendefinisian seni cetak itu. Sebagai pengenalan awal, fokus kajian akan tertumpu kepada beberapa buah karya dalam pameran tersebut, iaitu karya yang berciri instalasi. Karya tersebut berciri tiga dimensi, penggunaan bahan dan aplikasi teknik yang diluar kebiasaan seni cetak konvensional yang lebih bercirikan dua dimensi permukaan kertas. Perbezaan ini mencetuskan persoalan nilai dan definisi pengkategorian seni ini dalam konteks seni cetak, justeru objektif kajian ini cuba mengenalpasti kemungkinan konsep yang menjadi prinsip asas kepada penghasilan karya tersebut. Bagi mencapai objektif kajian ini kaedah observasi dan apresiasi seni daripada Edmund Burke Feldman digunakan. Dapatan ini diharap mampu memberikan kefahaman mendalam dan memperluaskan perspektif, sudut pandang dan memperkayakan perbendaharaan kata bahasa visual cetakan tanah air. Karya yang dihasilkan dalam pameran ini boleh didaftarkan sebagai cetusan dan lontaran idea seniman terhadap usaha memperluaskan konsep seni cetak yang selama ini hanya dilihat dalam konteks aplikasi konvensional. Maka pelbagai kaedah pengolahan dari aspek bahan, teknik dan manipulasi ruang fizikal, cahaya dan bayang yang melampaui kaedah tradisi seni cetak konvensional. Pameran ini telah menunjukkan kejayaan usaha mengembangkan dan memajukan disiplin cetak seni melalui lontaran idea seni cetak yang ditafsirkan dalam bentuk yang lebih terbuka dan mencabar kefahaman tradisi seni cetak dalam konteks seni visual tempatan. Kata kunci: Seni cetak, pameran â€œGO-BLOCKâ€, definisi cetakan, tema dan gaya baru.