ORIENTASI NILAI DAN PENILAIAN KOMUNITI ORANG ASLI DAN MELAYU DI CAMERON HIGHLANDS: SUATU ANALISIS PERBANDINGAN - Omar, Mustaffa (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Kajian ini bermula daripada suatu premis bahawa kefahaman tentang orientasi nilai dan penilaian sesuatu komuniti mampu menawarkan penjelasan bermakna mengapa sesuatu kelompok sosial itu memiliki persepsi, sikap dan perlakuan tertentu, di samping menjelaskan lagi mengapa wujud perbezaan pencapaian, baik bersifat ekonomi maupun sosial, di antara anggota dalam sesuatu kelompok sosial ini atau antara kelompok sosial yang berlainan. Berasaskan premis di atas, penulis telah berusaha meneroka pola-pola dominan dalam sistem nilai dan penilaian masyarakat Orang Asli di Cameron Highlands. Ini dilakukan berasas kepada penilaian subjektif mereka sendiri terhadap sesuatu situasi dan persekitaran sediawujud serta pengalaman masing-masing. Selain itu, penulis juga telah berusaha mengenalpasti perbezaan dalam orientasi nilai dan penilaian di kalangan subjek kajian daripada pelbagai latar belakang demografi dan status sosioekonomi serta perbezaan tahap pembangunan dan kemajuan yang dilalui komuniti tersebut. Kesemua ini dilakukan bukan semata-mata dengan tujuan untuk memahami sistem nilai dan penilaian yang mendasari kehidupan sosial mereka, tetapi juga berguna bagi mengesan cabarancabaran masa depan serta langkah-langkah penambahbaikan yang perlu diambil oleh pihak berkenaan bagi membantu mereka untuk terus membangun dan dibangunkan.