PERJUANGAN ULAMA ISLAH TEMPATAN PADA AWAL ABAD KE 20 DALAM USAHA MEMURNIKAN PEMIKIRAN ORANGORANG MELAYU DI MALAYSIA - Abdullah, Mustaffa (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Makalah ini membincangkan pendekatan islah yang dilakukan oleh ulama islah tempatan dalam memurnikan pemikiran dan memantapkan intelektual orang-orang Melayu. Persoalan penting yang dibincangkan ialah merujuk kepada pandangan dan huraian yang dikemukakan ulama islah berhubung isu-isu yang berlaku dalam masyarakat. Ia secara langsung memberi kesan kepada usaha memurnikan pemikiran dan memantapkan intelektual orang-orang Melayu.