SUMBANGAN ULAMA MELAYU KLASIK DALAM PEMBINAAN KEARIFAN TEMPATAN DI ALAM MELAYU - Ramli, Mohd Anuar; Jamaluddin, Mohammad Aizat; Rosele, Muhammad Ikhlas; Sidik, Mohd Akmal (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Artikel ini memfokuskan kepada sumbangan ulama Melayu klasik dalam membina kearifan tempatan, khususnya dalam korpus keilmuan hukum Islam di Alam Melayu. Dari aspek pensejarahan, proses ini melibatkan usaha pembinaan yang beransur-ansur dari generasi ke generasi hingga lahirnya ramai ulama yang mampu menghasilkan karya fiqh tersendiri. Karya tersebut kemudiannya disebarkan secara meluas dan menjadi rujukan penting dalam masyarakat Islam melalui institusi pendidikan Islam klasik. Kesannya, korpus keilmuan ini berjaya membentuk watak masyarakat Melayu yang berpegang kuat dengan mazhab Syafie hingga ke hari ini. Kata kunci: Melayu, budaya, sosialisasi, mazhab Syafie, kearifan tempatan