FAKTOR KEJAYAAN DAN KECEMERLANGAN ORANG MELAYU MENURUT MOHAMED IDRIS ALÂ·MARBAWI: MALAY SUCCESS AND EXCELLENCE FACTORS AS PERCEIVED BY MOHAMED /ORIS AL-MARBAW - Ahmad Shah, Faisal (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2009)
Artikel ini bertujuan uncuk mengetengahkan beberapa idea dan pandangan al-Marbawi dalam membina kemajuan dan kecemerlangan orang Melayu secara khusus dan umat Islam secara umum melalui beberapa karya penulisannya. Antara karya-karya penulisan beliau yang menjadi rujukan penulis ialah Majalah Seman al-Azhar, Bahr al-Madhi, Nizam al-Hayat dan Kitab Perbendaharaan Ilmu. Artikel ini akan dimulakan dengan pengenalan kepada biodata al-Marbawi secara ringkas yang merangkumi nama, keturunan, latarbelakang keluarga, pendidikan, penulisannya, dan kematiannya. Artikel seterusnya akan mengupas beberapa idea dan pemikiran al-Marbawi yang terdapat dalam karya-karya penulisannya. The purpose of this article is to bring forward several of ideas and views regarding al-Marbawi in modernizing the Malays specifically and the Muslim Ummah in general through his writings. Some of his reference masterpieces are Seruan al-Azhar, Bahr al-Madhi, Nizam al-Hayat and Kitab Perbendaharaan Ilmu. This article will begin with the introduction on al-Marbawi's background, which includes his name, descendent, family background, education, his writing and the time of death. Later on the article will describe several of his ideas included in his books.