RATIB SAMAN: PENGARUH BAHASA DALAM MASYARAKAT MELAYU SAMBAS - Hussin, Muhammad Saiful Haq; Hj. Ahmad, Zahir (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Makalah ini meninjau peranan bahasa yang didominasi oleh bahasa Arab dan bahasa Melayu dalam Ratib Saman. Ratib Saman bagi masyarakat Melayu Sambas merupakan suatu aktiviti kemasyarakatan yang bersifat „ritual‟ dalam menunjangi kehidupan bermasyarakat masyarakat Melayu Sambas. Upacara adat „tepung tawar‟ digunakan dalam pelbagai aktiviti kemasyarakatannya seperti: Pindah rumah baru; Berubat kampung; Khitanan; Hamil 7 dan 9 bulan; Mandi belulus pengantin; Hari ke 7 meninggal dunia dan lain-lain lagi. Upacara tersebut diadakan untuk memohon keselamatan, kesejahteraan, kedamaian kepada Allah SWT dengan cara memapas atau menyentuhnyentuhkan objek yang didoakan dengan menggunakan daun lenjuang yang telah dicelupkan air tepung tawar yang sudah dibacakan dengan doa-doa. Oleh hal yang demikian, Ratib Saman juga mempunyai fungsi yang hampir sama iaitu untuk memohon pertolongan dan perlindungan dari Allah SWT agar dihindari dari pelbagai ancaman. Oleh sebab masyarakat Melayu Sambas yang menganut agama Islam maka tidak hairanlah kehadiran Ratib Saman juga dikatakan selari dengan kedatangan Islam ke Sambas. Hal ini dapat disimpulkan bahawa faktor saling mempengaruhi di antara bahasa Arab dengan bahasa Melayu yang sekali gus turut memperlihatkan pengaruhnya terhadap teks Hikayat Syeikh Muhammad Saman (HSMS). Oleh hal yang demikian didapati bahawa Bahasa Melayu yang digunakan dalam HSMS kebanyakannya dipengaruhi oleh bahasa Arab. Hal ini dapat dikesan melalui penggunaan kosa kata dan tata bahasanya.