PENCAPAIAN PROJEK AZAM TANI MARDI KELANTAN: ANALISIS IMPAK PROJEK TERHADAP HIDUP PESERTA: ACHIEVEMENTS OF THE AZAM TANI MARDI KELANTAN PROJECT: AN ANALYSIS OF THE PROJECT’S IMPACT ON PARTICIPANT’S LIVES - Kamaruzaman Ahmad,; Awang Azman Awang Pawi,; Mashrom Muda, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2025)
ABSTRAK Tahap keberkesanan program pembasmian kemiskinan di Malaysia amat jarang diberi tumpuan dan penekanan. Salah satu program tersebut ialah program Projek AZAM Tani yang telah dijalankan oleh beberapa agensi kerajaan semenjak tahun 2011, tahap keberkesanannya memerlukan kajian lebih mendalam. Justeru itu, kajian ini dijalankan untuk mengetahui tahap pencapaian peserta-peserta Projek AZAM Tani oleh Institut Penyelidikan Dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di Kelantan. Seramai 352 peserta projek di negeri Kelantan terpilih sebagai responden kajian dengan menggunakan kaedah persampelan rawak berlapis. Instrumen kajian yang digunakan untuk mengumpul data ialah soal selidik (borang pemantauan) dan temu bual yang mencatatkan jumlah pendapatan bulanan. Setelah data diperolehi daripada responden, analisis deskriptif dilakukan untuk menjawab soalan-soalan kajian. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa peserta-peserta Projek AZAM Tani di Kelantan antara tahun 2011-2018 telah berjaya mengubah tahap ekonomi mereka kepada suatu tahap yang lebih baik. Hal ini dapat dilihat dari segi pertambahan pendapatan peserta yang mencatatkan paras melebihi pendapatan Paras Garis Kemiskinan (PGK). Hasil kajian juga mendapati para peserta projek mempunyai sikap dan motivasi yang tinggi terhadap projek yang dijalankan. Situasi ini sekali gus mampu meningkatkan status sosioekonomi para peserta dengan lebih baik dalam jangka panjang. Dapatan kajian juga memperlihatkan pelbagai faktor dalaman dan faktor luaran yang dapat mempengaruhi pencapaian peserta projek. Namun, satu kajian lanjut berkenaan keberkesanan program perlu dijalankan agar hasil kajian adalah benar-benar mencerminkan kejayaan sebenar program dalam semua aspek. ABSTRACT The level of effectiveness of poverty eradication programs in Malaysia is rarely given attention and emphasis. One of these programs is the AZAM Tani Project program which has been carried out by several government agencies since 2011, its level of effectiveness requires more in-depth study. Therefore, this study was conducted to determine the level of achievement of the participants of the AZAM Tani Project by the Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI) in Kelantan. A total of 352 project participants in the state of Kelantan were selected as study respondents using the stratified random sampling method. The study instruments used to collect data were questionnaires (monitoring forms) and interviews that recorded the total monthly income. After data was obtained from the respondents, descriptive analysis was conducted to answer the study questions. The study findings showed that the participants of the AZAM Tani Project in Kelantan between 2011-2018 had successfully changed their economic level to a better level. This can be seen in terms of the increase in income of participants who recorded a level exceeding the Poverty Line Income (PGK). The results of the study also found that the project participants have a high attitude and motivation towards the project being carried out. This situation is thus able to improve the socio-economic status of the participants for the better in the long term. The study findings also show various internal and external factors that can influence the achievement of the project participants. However, a further study on the effectiveness of the program needs to be conducted so that the results of the study truly reflect the true success of the program in all aspects.