KEPENGARANGAN REALISME LENGKAP SASTERAWAN NEGARA RAHMAN SHAARI: ANALISIS NOVEL CENGKAMAN HASRAT: COMPLETE REALISM WRITING OF NATIONAL LAUREATE RAHMAN SHAARI: AN ANALYSIS OF THE NOVEL CENGKAMAN HASRAT - Asyraff Jamin,; Mary Fatimah Subet,; Santrol Abdullah, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2024)
ABSTRAK Kajian realisme mutakhir ini semakin mendapat sambutan dalam kegiatan kesusasteraan tempatan selepas beberapa ketika pernah disanggah dan ditolak daripada kegiatan kesusasteraan di negara ini. Sebagai aliran yang masih dalam fasa kebangkitan di negara ini, maka masih tidak begitu banyak kajian yang menggunakan teori ini dikesan di Malaysia. Dalam konteks karya-karya Sasterawan Negara pula, kajian realisme yang mengupas pemikiran Sasterawan Negara turut dikenal pasti masih tidak banyak dilakukan oleh pengkaji di negara ini. Oleh yang demikian, kajian ini mengupas pemikiran Sasterawan Negara Rahman Shaari dalam novelnya Cengkaman Hasrat (2015). Kajian ini berbentuk kualitatif menggunakan kaedah analisis kandungan terhadap novel Cengkaman Hasrat (2015) berlandaskan prinsip kritikan realisme Lukacs (1963, 1978, 1989, 1990) bagi mengenal pasti pemikiran yang signifikan ke arah menambah baik kehidupan masyarakat di Malaysia secara khususnya. Kaedah kepustakaan turut digunakan bagi mengenal pasti hubungan dan kesan pemikiran Rahman Shaari terhadap pembangunan masyarakat dan negara. Tiga objektif ditentukan, iaitu untuk menganalisis pemikiran realisme lengkap yang dikemukakan oleh Rahman Shaari dalam novel Cengkaman Hasrat, memperincikan hubungan dan impak pemikiran Rahman Shaari terhadap pembangunan masyarakat dan negara, serta mengemukakan kekuatan, kelebihan dan kepentingan karya-karya Sasterawan Negara. Kajian ini pada akhirnya mendapati novel Cengkaman Hasrat sememangnya mengandungi pemikiran realisme lengkap yang berimpak terhadap pembangunan masyarakat dan negara. Kata kunci: kritikan realisme; Sasterawan Negara; Rahman Shaari; Lukacs; novel Cengkaman Hasrat ABSTRACT The study of present realism has now received a lot of interest in local literature after being criticised and rejected for a while by literary activities in the country. As the country is in its developing phase, Malaysia has not yet conducted much research using this theory. In the context of the works of the National Laureate, the study of realism that examines the thoughts of the National Laureate is also identified as still not being done much by researchers in this country. This study therefore examines the thoughts of National Laureate, Rahman Shaari in his novel Cengkaman Hasrat (2015). This is a qualitative research using content analysis method of the novel Cengkaman Hasrat (2015) based on the principles of realism criticism by Lukacs (1963, 1978, 1989, 1990) in order to identify significance thoughts to improve the lives of poeple in Malaysia in particular. Library methods were also used to identify the relationship and impact of the National Laureate Rahman Shaari's thoughts on the development of society and the country. The three objectives determined are, to analyse the ideas of complete realism expressed by Rahman Shaari in his novel Cengkaman Hasrat, to detail the relationship and impact of the Rahman Shaari thoughts towards development of society and country, as well as presenting the strengths, advantages, and importance of the works of a National Laureate. This research finally revealed that the novel Cengkaman Hasrat does, in fact, include comprehensive realistic thinking that is founded on the growth of society and the nation. Keywords: realism criticism, National Laureate, Rahman Shaari, Lukacs, novel Cengkaman Hasrat