PENGUASAAN BAHASA MELAYU PELAJAR ASING DI UNIVERSITI MALAYA: ANALISIS FAKTOR JANTINA DAN TAHAP PENGAJIAN: MALAY LANGUAGE PROFICIENCY OF FOREIGN STUDENTS AT UNIVERSITI MALAYA: ANALYSIS OF GENDER FACTORS AND LEVEL OF STUDY - Norfaizal Jamain,; Akhmad Mansur,; Rohaidah Haron, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2023)
ABSTRAK Kajian penguasaan bahasa Melayu terhadap faktor jantina dan tahap pengajian pelajar asing di universiti masih kurang kerana banyak kajian yang dilakukan lebih tertumpu kepada pelajar tempatan. Selain itu, tumpuan kajian lebih kepada penelitian faktor luaran berbanding faktor dalaman pelajar. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis penguasaan bahasa Melayu pelajar asing berdasarkan faktor jantina dan tahap pengajian pelajar asing Ijazah Tinggi di Universiti Malaya. Bagi menghuraikan objektif yang telah ditetapkan, instrument ujian penilaian digunakan bagi meneliti skor ujian pencapaian bahasa Melayu. Data yang diperoleh dianalisis dengan memperincikan nilai purata di samping menganalisis perbandingan antara dua faktor perbezaan pelajar. Selepas itu, data akan meneliti korelasi dan kesan pengaruh faktor pemboleh ubah. Hasil kajian mendapati, tidak terdapat perbezaan penguasaan bahasa Melayu antara pelajar lelaki dengan pelajar Perempuan kerana memperoleh nilai signifikan p = 0.845, manakala tahap pengajian pula, nilai signifikan yang diperoleh ialah p = 0.287. Bagi kesan pengaruh terhadap penguasaan bahasa Melayu, kedua-dua faktor tersebut hanya menyumbang 0.80% dan 0.10% sahaja. Kajian dapat menjelaskan bahawa faktor jantina dan tahap pengajian pelajar tidak memberikan kesan yang ketara terhadap penguasaan bahasa Melayu pelajar asing di Universiti Malaya. Kajian ini diharap dapat menyumbang kepada penguasaan Bahasa Melayu dalam kalangan pelajar asing, khususnya di Universiti Malaya. Oleh itu, pelajar yang mempunyai latar belakang peribadi yang berbeza boleh mempelajari bahasa Melayu tanpa sebarang halangan walaupun mempunyai perbezaan faktor peribadi. Cadangan kajian lanjutan adalah dengan meneliti faktor peribadi seperti masa pembelajaran di luar kelas dan motivasi yang boleh mempengaruhi penguasaan bahasa Melayu. Kata kunci: Penguasaan; jantina; tahap pengajian; pelajar asing; Bahasa kedua ABSTRACT Malay language proficiency studies on gender and level of study of foreign students at the university are still lacking as many studies are done more focused on local students. In addition, the focus of the study was more on researching external factors than on students' internal factors. Therefore, this study aims to analyze the Malay language proficiency of foreign students based on gender factors and the level of study of foreign students of higher degree at the Universiti Malaya. To describe the objectives set, assessment test instruments are used to examine the scores of the Malay language achievement test. The data obtained were analyzed by detailing the average value while analyzing the comparison between the two factors of student difference. After that, the data will examine the correlation and effect of the influence of variable factors. As a result, there was no difference in Malay language proficiency between male and female students due to the significant value of p = 0.845, while the level of study, the significant value obtained was p = 0.287. As for the impact of the influence on Malay language proficiency, both factors contributed only 0.80% and 0.10%. Studies can explain that the gender and level of study factors of students do not have a significant impact on the Malay language proficiency of foreign students at the University of Malaya. It is hoped that this study will contribute to the proficiency of the Malay language among foreign students, especially those studying at the Universiti Malaya. Therefore, students with different personal backgrounds can learn the Malay language without any obstacles despite the differences in personal factors. The recommendation of further study is to examine personal factors such as learning time outside the classroom and motivas that can influence Malay language proficiency. Keywords: mastery; gender; level of study; foreign learner; second language