ANALISIS KATA SENDI NAMA “DI” DAN “DALAM” DALAM PENULISAN KARANGAN PELAJAR TINGKATAN 4: (ANALYSIS OF THE PREPOSITIONS “DI” AND “DALAM” IN THE ESSAY WRITINGS OF FORM 4 STUDENTS) - Siti Nur Solehah Bahaudin, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2023)
Abstract Good command of grammar skills can help students produce quality, critical and creative writing. The teaching of Malay grammar should follow the correct principles to avoid confusion in the use of prepositions. Most students are not proficient and lack knowledge in using prepositions correctly. This study focuses on the prepositions “di” and “dalam” in the essay writings of form 4 students. The current study applies a qualitative research method conducted on 30 essays written by form 4 students. The objective of this research is to identify, describe and analyse the forms of prepositions used in the production of form 4 students' essays. The researcher uses the Transformative Generative Theory introduced by Noam Chomsky in 1957 to explain the research objectives. The correct use of prepositions in essays is analysed using percentages. The result of the investigation shows that the percentage of correct use of the preposition “di” is 83% and the incorrect use is 17%. For the use of the preposition “dalam”, the percentage of correct answers is 65% and the incorrect answers is 35%. Conclusively, there are students who are still confused on the accurate use of prepositions according to the correct preposition formula. This situation can be seen through the dominant errors in the use of the preposition “dalam” in comparison with the preposition “di”. This investigation can further enhance the correct use of prepositions in students' essay writing and Malay language teachers need to take proactive measures to address this problem. Some of the suggestions for further studies that can be done by the researchers is to investigate grammatical mistakes using different corpora such as newspapers, magazines, speech texts, short stories, and others. Keywords: preposition, Malay grammar, essay, Transformative Generative Theory Abstrak Penguasaan kemahiran tatabahasa yang baik dapat membantu pelajar menghasilkan penulisan yang berkualiti, kritis dan kreatif. Pengajaran tatabahasa bahasa Melayu perlulah mengikut prinsip yang betul bagi mengelakkan kekeliruan penggunaan kata sendi nama. Dalam penggunaan kata sendi nama, kebanyakan pelajar tidak mahir dan kurang pengetahuan tentang penggunaan kata sendi nama yang tepat. Kajian ini berfokus kepada kata sendi nama “di” dan “dalam” dalam penulisan karangan pelajar tingkatan 4. Kajian ini mengaplikasikan kaedah kajian yang berbentuk kualitatif yang dijalankan terhadap pelajar tingkatan 4 bagi menghasilkan 30 buah karangan. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti, menghuraikan dan menganalisis bentuk kata sendi nama yang digunakan dalam penghasilan karangan pelajar tingkatan 4. Pengkaji menggunakan Teori Transformatif Generatif yang diperkenalkan oleh Noam Chomsky pada tahun 1957 bagi menjelaskan objektif kajian. Penggunaan kata sendi nama yang betul dalam karangan dianalisis menggunakan peratusan. Hasil kajian menunjukan peratus penggunaan kata sendi nama “di” yang betul ialah sebanyak 83% dan salah ialah sebanyak 17%. Bagi penggunaan kata sendi nama “dalam” pula, peratusan jawapan yang betul ialah sebanyak 65% dan yang salah sebanyak 35%. Secara keseluruhannya, terdapat pelajar yang masih keliru dengan penggunaan kata sendi nama yang betul mengikut rumus kata sendi nama yang betul. Situasi ini dapat dilihat melalui kesalahan penggunaan kata sendi nama “dalam” yang lebih dominan berbanding kata sendi nama “di”. Kajian ini dapat mengukuhkan lagi penggunaan kata sendi nama yang betul dalam penulisan karangan pelajar dan guru bahasa Melayu perlu mengambil langkah yang proaktif bagi menangani masalah ini. Antara cadangan kajian lanjutan yang boleh dilakukan oleh pengkaji seterusnya ialah mengkaji kesalahan tatabahasa menggunakan korpus berbeza seperti akhbar, majalah, teks ucapan, cerpen dan lain-lain. Kata Kunci: kata sendi nama, tatabahasa Melayu, karangan, Teori Transformatif Generatif