PERANCANGAN RAPI DALAM SILIR DAKSINA DARI PERSPEKTIF PENDEKATAN PENGURUSAN: IMMACULATE PLANNING IN “SILIR DAKSINA” BASED ON THE MANAGEMENT APPROACH - Mohamad Zuber Ismail ,; Akhmal Hakim Mohamad ,; Arina Johari , (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2022)
Abstract This study analyses a literary work using the Management Approach by Mohamad Mokhtar Abu Hassan (2013). There are five principles under the approach: planning, leadership, organising, staffing, and control. This paper focuses on the planning principle, which was based on the Planning Dimension Model by Sara Beden (2018). It involves factors such as setting objectives and formulating strategies. The principle was applied to the novel “Silir Daksina” by Nizar Parman, which is included in the syllabus of the Literature Component (KOMSAS) under the Ministry of Education (MOE) Malaysia for Sijil Persekolahan Malaysia (SPM) students in Sarawak. Literary research and text analysis were used to achieve the study‟s primary objectives of identifying and analysing the planning principle in the text. Results proved that “Silir Daksina” is highly inclined towards the application of the principle based on the Planning Dimension Model. The planning principles found in this novel are significant, relevant and appropriate to be applied in literary material vis-à-vis the Management Approach. The study proves that this novel can shape and nurture attitudes and identities, especially in terms of good management in the minds of the young today. Thus, the analysis of a novel on the perseverance and resilience of youth using the new approach in the field of literary criticism in Malaysia is deserving and relevant to be highlighted. In turn, the study hopes to make a small contribution to the world of literary criticism and education in Malaysia. Keywords: management approach, planning principle, planning dimension model, Silir Daksina novel, KOMSAS Abstrak Kajian ini menekuni sebuah karya sastera menggunakan satu pendekatan yang telah diketengahkan dalam dunia kritikan sastera tanah air, iaitu Pendekatan Pengurusan oleh Mohamad Mokhtar Abu Hassan (2013). Terdapat lima prinsip bawah Pendekatan Pengurusan, iaitu Perancangan, Kepimpinan, Pengorganisasian, Penstafan dan Kawalan. Kajian ini memfokuskan prinsip pertama, iaitu Prinsip Perancangan. Prinsip Perancangan ini dianalisis berdasarkan Model Dimensi Perancangan yang diperkenalkan oleh Sara Beden (2018), iaitu (i) menetapkan objektif, (ii) membentuk strategi (iii) kajian semula strategi (iv) memilih strategi dan, (v) pencapaian objektif. Prinsip Perancangan ini diterapkan dalam novel Silir Daksina (2015) hasil karya Nizar Parman yang telah diangkat dalam sukatan pelajaran Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bawah Komponen Sastera (KOMSAS) bagi pelajar Sijil Persekolahan Malaysia (SPM) untuk Zon Sarawak. Kaedah kepustakaan dan kaedah analisis teks diaplikasikan bagi mencapai objektif utama kajian, iaitu mengenal pasti dan menganalisis Prinsip Perancangan yang terdapat dalam teks tersebut. Hasil dapatan kajian membuktikan bahawa Silir Daksina memperlihatkan kecenderungan yang tinggi dalam pengaplikasian prinsip perancangan berdasarkan Model Dimensi Perancangan. Prinsip Perancangan yang terdapat dalam novel ini amat signifikan, relevan dan bertepatan untuk diaplikasikan dalam bahan sastera menggunakan Pendekatan Pengurusan. Kajian ini jelas membuktikan bahawa karya sastera ini mampu membentuk dan menyemai satu sikap dan jati diri khususnya dalam aspek pengurusan yang baik dalam kalangan jiwa generasi muda hari ini. Impaknya, novel yang bertemakan kegigihan dan kecekalan anak muda ini yang diterapkan menggunakan satu pendekatan baharu dalam dunia kritikan sastera di Malaysia adalah sesuatu yang wajar dan relevan untuk diketengahkan dan seterusnya dapat memberikan satu sumbangan yang kecil dalam dunia kritikan sastera tanah air dan pendidikan di Malaysia. Kata Kunci: Pendekatan pengurusan, prinsip perancangan, model dimensi perancangan, novel, Silir Daksina, KOMSAS