ASPEK REALISME MAGIS DALAM NOVEL CEBISAN MANTERA TERAKHIR: ELEMENTS OF MAGICAL REALISM IN THE NOVEL “CEBISAN MANTERA TERAKHIR” - Eizah Mat Hussain ,; Siti Nur Anis Muhammad Apandi ,; Nurhasyimah Saidin , (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2022)
Abstract Magical realism, which combines reality and fantasy, has become a trend in the world of literature, sparking a new way of thinking while producing a literary work. Studies on magical realism in literature are crucial as they could reflect the cultural and societal norms of the society featured. This article utilised the theory of magical realism by Faris (2004) to discuss the aspect of magical realism presented in the novel “Cebisan Mantera Terakhir” (2013) by Hasanuddin Md. Isa and published by the Malaysian Institute of Translation and Books (ITBM). The genre of the novel is classified as mystery or mysticism in the setting of a supernatural world where shamans practise “santau” (a type of black magic) in the Malay community. This qualitative study aims to identify and analyse the way the author depicts magical realism through content analysis of the text. Findings showed that the magic element in the form of “santau” was evident in the Malay community featured in the novel. The application of Faris‟s principles showed the clear connection between reality and the magical elements of “santau” which can be categorised into particular aspects of the text, such as objects, events, characters, beliefs and texts. Religion and beliefs are also inseparable from the Malay community, a factor portrayed as a connection between reality and the supernatural worlds. Keywords: magical realism, novel, Cebisan Mantera Terakhir, shaman, santau, black magic Abstrak Kemunculan aliran realisme magis dilihat melalui gabungan antara dua dunia, iaitu dunia nyata dan dunia fantasi yang membawa pemikiran baru dalam karya sastera. Penelitian terhadap realisme magis dalam suatu karya sastera sangat penting kerana pada dasarnya realisme magis merupakan satu cerminan atau refleksi yang nyata mengenai budaya dan sosial masyarakat. Kajian ini mengaplikasikan Teori Realisme Magis oleh Faris (2004) untuk memperlihatkan aspek realisme magis dalam novel Cebisan Mantera Terakhir (2013) karya Hasanudin Md Isa dan diterbitkan oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia Berhad (ITBM). Novel ini memaparkan genre misteri atau mistik yang menerapkan elemen dunia ghaib dan golongan pawang yang terlibat dalam kegiatan santau dalam masyarakat Melayu. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis aspek realisme magis dalam novel yang memperlihatkan bagaimana pengarang mengungkapkan elemen realisme magis dalam karya. Kajian ini dilakukan secara kualitatif dengan membuat analisis kandungan teks. Dapatan kajian ini jelas menggambarkan unsur magis yang dapat dikesan dalam amalan santau dengan berlatarkan masyarakat Melayu. Penggunaan prinsip-prinsip oleh Faris (2004) telah menonjolkan perhubungan yang jelas antara unsur realiti dan unsur magis dalam amalan santau itu dengan adanya pembahagian kepada kelompok-kelompok tertentu, iaitu objek, peristiwa, watak, kepercayaan, teks, dan sebagainya. Dalam masyarakat Melayu, konteks agama dan kepercayaan tidak dapat diasingkan dalam tradisinya yang turut dipaparkan sebagai satu perkaitan antara alam nyata dan alam ghaib. Kata Kunci: realisme magis, novel, Cebisan Mantera Terakhir, pawang, santau