ASPEK DAN PENILAIAN KESEJAHTERAAN SUBJEKTIF: KEBAHAGIAAN, KEGEMBIRAAN, KEPUASAN DAN KUALITI HIDUP: THE ASPECTS AND ASSESSMENT OF SUBJECTIVE WELL-BEING: HAPPINESS, PLEASURE, SATISFACTION AND QUALITY OF LIFE - Nik Shahrizan Nik Mad,; Marzudi Md Yunus,; Muhammad Shamsinor Abdul Azziz, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2021)
Abstract Subjective well-being is the self-assessment of happiness, pleasure, satisfaction and quality of life, measured specifically and holistically. The assessment of subjective well-being is varied based on the area of focus of the researcher. Events that occur over some time also could affect an individual’s evaluation. Various factors assess well-being, such as character, love, wisdom, excitement and experiences leading to a good life. The evaluation of the positive and negative effects also affects the subjects’ emotions and mood during a study. Earlier studies showed that well-being is not merely related to income and ownership, but issues on health, activities, personality, emotions, mood, family, environment and various other factors. Therefore, this article aims to discuss aspects, assessment methods, theories and progress based on articles, books and research related to subjective well-being. This study utilises the literature review approach to collect data on subjective well-being. The finding shows that the level of subjective well-being is diverse and dynamic, and not limited to certain aspects and factors that could affect humans. Keywords: subjective well-being; self-assessment; happiness; life satisfaction; quality of life. Abstrak Kesejahteraan subjektif ialah berkenaan dengan penilaian kendiri terhadap kebahagian, kegembiraan, kepuasan dan kualiti hidup. Penilaian dan ukuran juga dilakukan secara keseluruhan dan spesifik (terperinci). Penilaian terhadap tahap kesejahteraan juga bersifat pelbagai bergantung kepada fokus pengkaji. Peristiwa yang berlaku dalam tempoh masa tertentu turut memberi kesan terhadap tahap penilaian individu. Pelbagai aspek digunakan dalam penilaian tahap kesejahteraan hidup, antaranya adalah karektor, kasih sayang, kebijaksanaan, keseronokan dan pengalaman yang membawa kepada kehidupan yang baik. Penilaian ke atas perkara positif dan negatif yang dilalui turut mempengaruhi emosi dan mood semasa penilaian dilakukan. Kajian mendapati bahawa pengaruh kesejahteraan bukan sahaja berkaitan dengan pendapatan dan pemilikian, tetapi hal yang berkaitan dengan kesihatan, aktiviti, personaliti, emosi, mood, keluarga, persekitaran dan pelbagai faktor lagi. Artikel ini membincangkan aspek, kaedah penilaian, teori dan perkembangan berdasarkan kepada artikel, buku dan penyelidikan yang berkaitan dengan kesejahteraan subjektif. Pendekatan kajian kepustakaan digunakan bagi mengumpul maklumat yang berkaitan dengan kesejahteraan subjektif. Hasil sorotan kajian mendapati bahawa tahap kesejahteraan subjektif itu adalah pelbagai dan dinamik, tidak terhad terhadap sesuatu aspek dan faktor yang mempengaruhi manusia. Kata Kunci: kesejahteraan subjektif, penilaian kendiri, kegembiraan, kepuasan hidup, kualiti hidup.