AMALAN PEMBAHAGIAN HARTA PUSAKA DALAM KALANGAN MASYARAKAT MELAYU DI MALAYSIA - Sulong, Jasni (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Sejarah Tanah Melayu menyaksikan negara ini pernah berada di bawah pelbagai pengaruh politik dan budaya. Kepercayaan kepada animisme dalam kalangan masyarakat Melayu, penguasaan empayar Hindu, kedatangan mubaligh Islam, pemerintahan penjajah dan mobilisasi penduduk antara wilayah telah membentuk identiti tertentu dalam amalan dan tradisi masyarakat. Pengaruh ini secara tidak langsung turut mempengaruhi amalan pembahagian harta pusaka masyarakat Melayu. Justeru, kajian ini bertujuan membincangkan dengan teliti persoalan ini bagi memberikan gambaran mengenai pengaruh amalan tersebut dalam masyarakat. Kajian juga akan membincangkan mengenai perkembangan pengaruh amalan silam dalam kalangan masyarakat sehingga ke hari ini. Dalam penelitian ini, metodologi kajian akan merujuk pada bukti-bukti sejarah, peruntukan dalam digest Melayu, penulisan pegawai kolonial yang pernah menguruskan pembahagian ini dan laporan-laporan kes. Rumusannya, kajian mendapati bahawa masyarakat Melayu turut dipengaruhi oleh tradisi silam dan amalan adat sekalipun mereka telah memeluk agama Islam. Beberapa aspek amalan yang bercanggah dengan hukum syarak telah dihapuskan secara beransur-ansur. Namun demikian, masih terdapat beberapa amalan adat diamalkan sehingga kini, khususnya yang kekal termuat dalam undangundang bertulis. Oleh itu, untuk memastikan keselarian dengan ajaran agama, masyarakat Melayu banyak melakukan kaedah muafakat bagi menyelesaikan konflik dalam pembahagian harta pusaka supaya pembahagian yang dilakukan selaras dengan kehendak hukum alfaraid. Kata kunci: harta pusaka, amalan adat, Masyarakat Melayu, undangundang, al-faraid