PEMIKIRAN ISLAM DALAM KONTEKS SOSIOEKONOMI DALAM KUMPULAN CERPEN CAHAYA PELITA NURANI: ISLAMIC THOUGHT IN THE CONTEXT OF SOCIO-ECONOMICS IN THE SHORT STORY OF CAHAYA PELITA NURANI - Ahmad, Normaizatul Anis; Mohd Hanafiah, Halis Azhan (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Makalah ini melihat pemikiran Islam dalam konteks sosioekonomi dalam kumpulan cerpen Cahaya Pelita Nurani (2015) karya Nazri Hussein. Fokus kajian ini adalah untuk (i) mengklasifikasi pemikiran Islam dalam konteks sosioekonomi dan (ii) menganalisis pemikiran Islam dalam konteks sosioekonomi untuk melihat perkaitannya dengan masyarakat yang terdapat dalam enam buah cerita yang dipilih. Kaedah yang digunakan adalah kaedah kepustakaan, menganalisis kandungan teks dan pengaplikasian Pendekatan Kemasyarakatan bagi menguatkan lagi hujah yang ingin disampaikan. Pendekatan ini melihat sastera sebagai alat pendedahan kepada segala persoalan yang wujud dan bertujuan mencari kebaikan dan kesejahteraan dalam masyarakat seperti yang dituntut oleh Islam. Hasil kajian menunjukkan bahawa pemikiran Islam dalam konteks sosioekonomi berdasarkan kepada enam buah cerita yang dipilih membincangkan persoalan kemiskinan dan penindasan, kesamarataan hak, pembangunan, pekerjaan dan perbandaran sesuai diterapkan dengan Pendekatan Kemasyarakatan. Kata kunci: Pemikiran Islam, sosioekomi, pendekatan kemasyarakatan, cerpen Cahaya Pelita Nurani, Nazri Hussein.