PEMIKIRAN MARZUKI ALI DALAM ‘KHAZANAH SEGALA RIMBUN’ DARI ASPEK TEORI PENGKAEDAHAN MELAYU - Haji Arifin, Noor Hazwany; Ismail, Noryamisma (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Penghasilan puisi yang berunsurkan alam menggambarkan bahawa penyair begitu dekat dengan kejadian dan peristiwa yang berada di alam sekelilingnya. Antara penyair yang konsisten memasukkan unsur alam dalam proses penulisan kreatif adalah Marzuki Ali yang mengajak pembaca puisinya menghargai alam flora dan fauna. Dalam penulisannya, kemusnahan dan bencana alam yang berlaku menggambarkan bahawa manusia tidak menghargai dan menyayangi alam. Selain itu, kemusnahan alam flora dan fauna menyebabkan generasi kini tidak mengenali nama sesetengah tumbuhan dan haiwan yang hampir pupus. Oleh itu, beberapa reaksi telah diberikan mengenai pemikiran kumpulan puisi Khazanah Segala Rimbun yang dimenangi Marzuki Ali dalam HSKM 2010/2011. Walaupun begitu, estetika kumpulan puisi alam tersebut perlu juga dikaji untuk memperkukuhkan lagi pemikiran Marzuki Ali dalam kumpulan puisi yang ditulis beliau. Justeru itu, kajian ini akan mengenal pasti, dan menganalisis pemikiran dalam Khazanah Segala Rimbun karya Marzuki Ali. Kata kunci: Pemikiran, estetika, kumpulan puisi, alam flora dan fauna.