IMEJ WANITA KORPORAT DALAM TEKS KESUSASTERAAN MELAYU MODEN MALAYSIA: DARIPADA LENSAPENGARANG WANITA - Ab. Rahman, Norhayati (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Imej wanita telah banyak dilakar dan diperkatakan dalam teks-teks kesusasteraan Melayu. Malah watak wanita telah menjadi subjek dan objek utama dalam teks karya kesusasteraan, baik sastera Melayu tradisional mahupun sastera Melayu moden. Dalam kebanyakan teks tersebut, imej wanita digambarkan daripada pelbagai perspektif, yang dikaitkan dengan peranan yang berbagai-bagai pula sifatnya. Antara lain, wanita seringkali dilukiskan dengan imej sebagai isteri yang taat, ibu yang penyayang, pemimpin yang adil, kekasih yang setia, kawan yang setiakawan dan sebagainya. Bagaimana pun, selaras dengan peredaran zaman dan kemajuan yang telah dicapai oleh kaum lelaki. Gambaran tentang realiti kejayaan wanita dalam dunia korporat ini telah mendapat perhatian daripada pengarang wanita Malaysia, untuk diungkapkan ke dalam penulisan teks kesusasteraan mereka. Justeru, makalah ini akan cuba untuk membincang dan memperlihatkan sejauh manakah lakaran imej kejayaan wanita dalam bidang korporat di Malaysia, yang dipaparkan dalam teks kesusasteraan Melayu moden, khususnya genre novel yang disorot daripada lensa pengarang wanita.