TERMINOGRAFI MELAYU: KOSA KATA SENI KRAF MELAYU - Abdul Wahid, Puteri Roslina; Mohamad, Hasnah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Tulisan ini menumpukan perhatian kepada terminografi Melayu khususnya Seni Kraf Melayu. Terminografi melalui pembentukan natif membantu penggubalan istilah baharu berdasarkan sistem konsep yang dibina bagi menyediakan glosari atau kamus teknikal. Terminografi merupakan satu peraturan yang menjadi amalan dan kaedah bagi pengumpulan, pendeksripsian dan perwakilan istilah (Sager, 1990). Terminografi merupakan keluarga leksikografi. Ahli leksikografi mendokumenkan kata dalam perbendaharaan kata umum, manakala ahli terminografi mendokumenkan istilah khusus dalam bidang, domain, atau disiplin khas. Leksikografi merangkumi perakaman kata dalam perbendaharaan bahasa menggunakan format yang sistematik yakni secara urutan abjad. Komponen praktikalnya berhubungan dengan sains terapan pengumpulan dan penyuntingan kamus. Terminografi merupakan amalan bidang antara disiplin yang berhubungan dengan linguistik, logik, ontologi dan sains maklumat dalam pelbagai bidang. Unsur yang paling umum yang berhubungan dengan organisasi formal hubungan kompleks antara konsep dengan sistem konsep. Terminografi dalam Seni Kraf Melayu dapat menyebarkan penggunaan bahasa Melayu pada peringkat antarabangsa melalui penghasilan glosari dwibahasa atau multibahasa.