PENULISAN BAHASA CENDEKIA: WRITING IN CENDEKIA LANGUAGE - Lubis, M. Husnan; Mohammad, D. (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2008)
Ramai orang yang menguasai bahasa Melayu sama ada dalam lisan mahupun tulisan. Akan tetapi tidak semua orang mampu dan mengusai penulisan bahasa cendekia. Bahasa cendekia maksudnya ialah bahasa yang betul, baik, benar, bagus dan beradap yang disingkat dengan bahasa 5 B. Bahasa cendekia menggunakan semua gabungan teori bahasa yang sesuai dengan sifat bahasa Melayu. Bahasa cendekia menggunakan kaedah binaan kata dan kalimat dengan berpaksi kepada makna dan maksud. Perbincangan tulisan ini memfokuskan penulis yang mempunyai tugas sebagai guru dan pensyarah. Seseorang yang bertugas sebagai guru dan pensyarah, semestinya seorang penulis. Hal ini kerana sebelum mereka memberikan kuliah, mereka seharusnya mempersiapkan diri dengan bahan-bahan kuliah secara bertulis.