NILAI-NILAI TEMPATAN KOMUNITI DAYAK KANAYATN YANG WUJUD DALAM CERITA RAKYAT: LOCAL VALUES OF THE DAYAK KANAYATN COMMUNITY THAT APPEAR IN THEIR FOLKTALES - Seli, Sesilia; Abu Hassan, Mohamad Mokhtar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Secara substansial kearifan tempatan itu ialah nilai-nilai tempatan yang berlaku dalam suatu masyarakat. Nilai-nilai tersebut diakui kebenarannya dan menjadi acuan dalam bertingkah laku bagi masyarakat tempatan. Nilai budaya (nilai budaya tempatan) mengandungi konsep yang hidup dalam alam fikiran masyarakat mengenai hal-hal yang dianggap mereka sangat mulia sehingga dijadikan orientasi dan rujukan dalam bertindak. Nilai budaya yang dimiliki suatu masyarakat menjadi milik setiap warga masyarakat dan sangat mempengaruhi caranya dalam menentukan alternatif-alternatif, pekerjaan, dan sikap hidupnya. Nilai-nilai tempatan berfungsi mengatur kehidupan bersama antara warga masyarakat. Oleh itu, setiap masyarakat memiliki aturan atau nilai-nilai yang ditaati dan disepakati bersama oleh seluruh anggotanya. Demikan juga dengan komuniti Dayak Kanayatn. Nilai-nilai tempatan yang dianuti mereka dapat dijumpai dalam cerita rakyat yang dimiliki mereka. Tulisan ini mendeskripsikan hasil kajian terhadap nilai-nilai tempatan komuniti Dayak Kanayatn yang wujud dalam 16 cerita yang diselidiki. Nilai-nilai tempatan itu dikelaskan ke dalam tiga kategori berikut ini. Pertama, nilai tempatan yang mengatur hubungan manusia dengan Tuhan; kedua, nilai tempatan yang mengatur hubungan manusia dengan manusia; dan ketiga, nilai tempatan yang mengatur hubungan manusia dengan alam persekitaran. Kata Kunci: nilai tempatan, Dayak Kanayatn, cerita rakyat. Substancially local wisdom is local values that prevail in a community. The values are recognized validaty and being reference to behave for local people. Cultural values (cultural local values) contains conceptions of life in the society mind on matters they consider very noble so they use as orientation and as reference in act.Cultural values of community belongs to every member of society and it’s very influential in determining alternatives, jobs, and behavior. Local values has a function to regulate coexistence among society. Therefore every society has rules and values were obeyed and agreed by all members. Likewise in Dayak Kanayatn community. This paper describes study result on local values of Dayak Kanayatn community in the form sixteen folklores that investigated. The local values are classified into the following three categories: first, local values that govern human relationship with God; second, local values that govern human relation with fellow; and third, Local values that govern human relationships with the natural environments. Keywords: local values, Dayak Kanayatn, folktale.