INNOVATIVE USES OF EMPTY FRUIT BUNCHES AS A POTENTIAL WEAVING MATERIAL - Yahaya, Siti Rohaya; Musa Khan, Sabzali; Nawawi, Norwani; Wan Ahmad, Wan Yunus (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
The oil palm industry in Malaysia is the largest agricultural sector, exceeding rubber plantation in size by more than double the planted area. This industry generates enormous quantities of oil palm biomass in the form of empty fruit bunches (EFB). In the past, EFB waste was either burnt or left on the ground to become mulch: neither manner of disposal being environmentally or economically viable. The EFB fibres were, however, found to be strong and stable, and could be easily processed into various applications for mattress and cushion manufacturing, landscaping and horticulture, ceramic and brick manufacturing, and flat fibre board manufacturing. In Malaysia, the use of EFB fibres as a new material for weaving and crafts is still underexplored, particularly by art and design students, weaver, and artists. This research demonstrates steps involved in acquiring the natural fibre and various finishing processes – through scientific and non-scientific tests. It furthermore proposes the best methods that might become used in the future. The findings aim to show new potentials for the country’s biomass and weaving industries, thus generating revenue to benefit many parties in the future, especially weavers in Malaysia. Keywords: oil palm, empty fruit bunches (EFB), recycled waste, environmentalism, innovation, fabric weaving. Industri kelapa sawit di Malaysia merupakan sektor pertanian yang terbesar sehingga melebih dua kali ganda daripada kawasan perladangan getah yang ditanam. Selain itu, industri ini juga telah mengeluarkan kuantiti biomas yang besar yang terhasil dari tandan kosong kelapa sawit (EFB). Pada masa lalu, sisa EFB kebiasaannya di bakar atau dibiarkan diatas tanah bagi menjadi bekas sungkupan di mana ia lebih menjimatkan dan mesra alam. Gentian EFB ini didapati kukuh, stabil dan boleh diproses dengan mudah ke dalam pelbagai dimensi gred yang dapat diaplikasi dalam bentuk tertentu seperti pembuatan tilam dan kusyen, penstabilan tanah / pemadatan untuk kawalan hakisan, landskap dan hortikultur, seramik dan pembuatan bata serta pembuatan papan lapis berserat. Di Malaysia, penggunaan EFB sebagai material baru dalam tenunan dan kraf tidak pernah di terokai terutamanya di kalangan pelajar seni rekaan, penenun dan pelukis. Kajian ini menunjukkan langkah-langkah proses yang terlibat dalam memperolehi serat semula jadi. Kajian ini juga menyaksikan pelbagai proses kemasan, melalui pengunaan ujian secara saintifik dan bukan saintifik dalam menghasilkan fabrik yang berkualiti tinggi dengan kaedah yang betul untuk dijadikan rujukan di masa hadapan. Penemuan ini diharap dapat mewujudkan satu dimensi baru dalam industri biomas dan tenunan negara, sekaligus dapat menjana pendapatan serta memberi manfaat kepada orang ramai terutama di kalangan penenun melayu pada masa hadapan. Kata Kunci: kelapa sawit, tandan kosong sawit, sisa kitar semula, mesra alam, inovasi, kain tenunan.