CIRI-CIRI KEINDAHAN DALAM PENGHASILAN REKAAN BATIK KONTEMPORARI BERINSPIRASIKAN MOTIF ABSTRAK: THE AESTHETIC VALUES IN THE PRODUCTION OF CONTEMPORARY BATIK INSPIRED BY ABSTRACT MOTIFS - Abdullah, Zamrudin; Musa Khan, Sabzali; Yahaya, Siti Rohaya; Manap, Mohammad Radzi (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Karya seni reka batik merupakan kraf tangan Melayu yang dihasilkan menerusi pelbagai teknik dan bentuk kreativiti penghasilannya. Ciriciri keindahan atau estetik dalam seni reka batik lazimnya akan dikaitkan dengan konsep keindahan dan fungsi batik itu sendiri. Seni reka batik wujud dalam pelbagai bentuk utiliti seperti pakaian, hiasan dalaman, karya, perhiasan, dan sebagainya. Karya seni reka batik mempunyai tafsiran yang luas dan bukan sahaja dilihat menerusi elemen formal, bahkan turut memancarkan perspektif adat dan budaya tradisi masyarakat. Penghasilan rekaan batik kontemporari dicetuskan bagi mengekalkan tradisi dan reputasi batik supaya terus berada di persada yang lebih baik. Penekanan kepada elemen formal dalam reka corak menjadikan batik sebagai produk kraf yang kreatif dan berkualiti tinggi. Kelestarian nilai-nilai estetik menjadi pemangkin kepada pembangunan industri kraf itu sendiri khususnya batik. Penulisan ini bersifat kajian studio yang bertujuan untuk menjelaskan proses artistik dan interpretasi elemen formal pada kain-kain sutera yang bersumberkan imej-imej motif abstrak. Kaedah penyelidikan dilakukan secara terus di studio rekaan dan bengkel batik. Pemilihan teknik-teknik dan bahan-bahan dan penstrukturan prinsip dan elemen formal secara lebih kreatif mengikut aspirasi para pengguna pada masa ini. Pendekatan yang mudah dan sistematik bagi mengenal pasti nilai-nilai estetik dalam seni reka batik kontemporari. Kajian artistik dan analisis yang dilakukan secara formal menunjukkan bahawa faktor ekspresi pemikiran, bahan-bahan, teknik-teknik, dan konteks budaya dan masyarakat mempengaruhi penghasilan seni reka batik kontemporari yang diadaptasi daripada motif abstrak. Keunikan motif abstrak sebagai karya baharu menjelaskan idea-idea yang kreatif yang berasaskan olahan dan inovasi daripada motif terdahulu. Penghasilan karya kreatif yang berunsurkan motif abstrak merupakan salah satu langkah untuk melestarikan warisan seni reka batik dalam penggayaan reka corak kontemporari pada masa ini. Kata kunci: Batik moden, kontemporari, estetik, formalistik, abstrak.