SUBJEKTIVITI DALAM NOVEL-NOVEL TERPILIH FAISAL TEHRANI: SUBJECTIVITY IN SELECTED FAISAL TEHRÃ…NI'S NOVELS - Hassan, Fauzi; Tengku Mohd Ali, Tengku Intan Marlina; Mamat@Mustaffa, Madiawati (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2019)
Kehadiran Faisal Tehrani dalam ujana kesusasteraan tanah air telah membawa kesan dan pengaruh tersendiri melalui karya-karya yang dihasilkannya. Kedudukan dan ketokohan beliau begitu menyerlah dalam menghasilkan novel berbanding dengan genre sastera lainnya. Novel-novel yang dihasilkannya menunjukkan perubahan dan kelainan tersendiri, khususnya daripada aspek tema, pemikiran, teknik penceritaan, gaya bahasa dan latarnya. Sehubungan itu, penulisan ini akan meneliti aspek subjektiviti yang diungkapkan dalam lima buah novel yang dihasilkannya. Novel-novel tersebut ialah Perempuan Politikus Melayu, Tunggu Teduh Dulu, Bahlut, Bagaimana Anyss Naik Ke Langit? dan Profesor. Kajian ini akan menggunakan Teori Teksdealisme yang digagaskan oleh Mana Sikana dengan mengambil prinsip individualisme. Teori ini mengutarakan empat prinsip untuk mengkaji keunggulan kepengarangan, iaitu prinsip kehadiran, perlanggaran, pengukuhan dan individualisme. Bagi menganalisis aspek subjektiviti, kajian ini mengambil satu prinsip sahaja, iaitu prinsip individualisme. Dalam prinsip individualisme ini mengemukakan empat aspek untuk menentukan pembentukan jati diri pengarang, iaitu subjektiviti, stail individu, tindakan individu dan kedirian individu. Dapatan kajian menunjukkan bahawa Faisal Tehrani mengemukakan pelbagai subjektiviti berdasarkan pengalaman, penelitian dan pengkajiannya. Melalui subjektiviti yang diungkapkan telah membina imej dalam kepengarangannya. Kata kunci: Subjektiviti, stail individu, tindakan individu, kedirian individu.