PENGLIBATAN MASYARAKAT MELAYU DAN PENCAPAIAN PROGRAM PEMBANGUNAN KOMUNITI LUAR BANDAR: MALAY COMMUNITY PARTICIPATION AND THE ACHIEVEMENT OF THE RURAL COMMUNITY DEVELOPMENT PROGRAMME - Abd. Wahab, Haris (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2010)
Kajian ini bertujuan uncuk meneliti penglibatan masyarakat luar bandar dalam program Gerakan Desa Wawasan (GDW). Penglibatan masyarakac dianalisis dari aspek penyertaan mereka dalam proses membuat keputusan, pelaksanaan, berkongsi manfaat dan penilaian aktiviti yang dilaksanakan. Kajian yang dilakukan di negeri Kelantan ini juga bercujuan untuk mengenal pasti kesan penglibatan masyarakat terhadap pencapaian program GDW Menggunakan kaedah cinjauan, sacu sec soal selidik celah diedarkan kepada 480 orang responden secara rawak. Secara umumnya masyarakat luar bandar celah melibackan diri dalam proses membuat keputusan, pelaksanaan, berkongsi manfaat dan penilaian aktiviti program GDW. Penglibatan masyarakat luar bandar ini mempunyai hubungan yang signifikan dengan pencapaian program GDW yang dilaksanakan di negeri Kelancan.