ASIMILASI HUKUM ISLAM DALAM AMALAN PERNIAGAAN MELAYU: KAJIAN KE ATAS BEBERAPA MANUSKRIP MELAYU LAMA - Sulong, Jasni (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Islam dipercayai telah datang ke Tanah Melayu seawal abad ke-10M dahulu lagi melalui usaha pedagang dari Tanah Arab dan India. Kedatangan para pedagang ini bukan sahaja dalam menjalankan aktiviti perdagangan dan ekonomi, malah mereka juga turut terlibat dalam usaha dakwah bagi menyebarkan agama Islam. Serentak dengan usaha ini, penyebaran dan perkembangan agama Islam serta ilmu-ilmu mengenainya seperti ibadat, muamalat dan jinayat pesat berlangsung dalam kalangan masyarakat Melayu. Hal ini bukan sahaja berlaku secara langsung melalui pengajaran di masjid, surau atau di rumah alim-ulama, malah ia juga berlaku secara tidak langsung semasa berlakunya aktiviti ekonomi dan muamalah sesama orang Islam pada ketika itu. Hasilnya, beberapa kaedah hukum Islam telah diserap dan digabung-jalin bersama amalan dan budaya masyarakat setempat. Maka berlakulah aktiviti perniagaan yang berasaskan campuran hukum Islam dan adat ini seperti jual janji, jual-beli unjuk-berunjuk, jual-beli bertempah, jualan buahbuahan di atas pokok yang belum masak, perniagaan secara berkongsi dan sebagainya. Sebahagian besar daripada bentuk urusniaga dan aktiviti ekonomi ini menerima asimilasi antara hukum Islam dan adat setempat. Kadangkala hukum Islam mengenai perniagaan mengambilpakai unsur-unsur adat untuk disesuaikan dan kadangkala pula sebaliknya. Kesemua ragam ini bukan sahaja diterima secara amalan, malah telah tercatat dalam beberapa manuskrip Melayu sebagai garis panduan, pemakaian dan perundangan pada ketika dulu. Justeru, bagi memperlihatkan lagi penerimaan dan amalan ini, satu kajian yang terperinci sangat penting untuk dilaksanakan bagi memperlihatkan asimilasi hukum Islam dan budaya Melayu ini dengan meneliti beberapa manuskrip Melayu yang terpilih. Dapatan kajian ini akan dapat menunjukkan dengan jelas sejarah perkembangan masyarakat Melayu daripada perspektif asimilasi hukum Islam dan budaya perniagaan setempat.