KONSEP ORIENTAL ENLIGHTENMENT (V.1 BRAGINSKY) DAN HUBUNGANNYA DENGAN PEMODENAN SASTERA - Hj Zakaria, Norazimah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2007)
Pendefinisian konsep Oriental Enlightenment secara literalnya membawa maksud "Pencerahan Timur" yang merangkumi satu situasi apabila barat menganggap diri mereka sebagai supreme dan mampu pula mentamadunkan bangsa-bangsa di timur. Walaupun begitu, agak malang suasana di timur pada waktu itu kerana masyarakat Melayu telah mula menerima agenda dan merelakan diri mereka diresapi propaganda kaum kulit putih ini. Pada satu tahap, bangsa timur beranggapan mereka hanya akan maju jika mentauladani ilmu dan pemikiran barat.