KERANGKA EPISTEMOLOGI MELA YU ISLAM DAN KAITANNYA DENGAN KONSEP SAINS: SATU ANALISIS: THE MALAY-MUSLIM CONCEPT OF EPISTEMOLOGY AND ITS CONNECTION WITH SCIENCE CONCEPT: AN ANALYSIS - Abd Hamid, Norafifah; Md Dahlal, Nor Hayati; Md. Y atim, Othman; Abd. Rahim, Rahimin Affandi; Borhan, Zainal Abidin (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2011)
Setiap manusia mempunyai keupayaan akal membina budaya. Hal ini menunjukkan keupayaan manusia tamadun bagi berinteraksi dengan masyarakat dan alam. Kemampuan berinteraksi dengan alam ini menjadi asas kepada pengetahuan sains. Oleh yang demikian, artikel ini menghurai konsep sains dalam kerangka epistemologi Melayu Islam. Sebagaimana yang difahami tentang epistemologi Melayu Islam, ianya adalah satu bidang kajian tentang kaedah mentakrif ilmu pengetahuan yang dipegang oleh masyarakat Melayu Islam, penubuhan jenis-jenis ilmu pengetahuan, penentuan sumber-sumbemya, had atau batasan ilmu pengetahuan, dengan mengkaji dan menyelidik serta menganalisis khazanah intelektual Melayu sama ada berbentuk persuratan, kesusasteraan dan lisan. Bagi memahami epistemologi Melayu Islam, ia sewajamya sudah memahami sedikit sebanyak apakah kepercayaan atau pegangan orang Melayu. Justeru, ianya dirangka khusus mengandungi beberapa bahagian yang utama iaitu: pertama; pengenalan, kedua; sorotan pandangan negatif tentang kemampuan pemkiran manusia Melayu, ketiga; kerangka epistemologi manusia Melayu dan kaitannya dengan konsep sains, keempat; kesimpulan. Kata kunci: Epistemologi, Konsep sams, Ras Melayu, Pemikiran Melayu, Antologi, Aksiologi.