MAKNA SOSIAL DALAM KATA PANGGILAN: KAJIAN ETNOGRAFI KOMUNIKASI DALAM KOMUNITI BAHASA MELAYU SAMBAS: SOCIAL MEANING IN ADDRESS FORMS: AN ETHNOGRAPHIC STUDY OF COMMUNICATION IN THE SAMBAS MALAY COMMUNITY - Susilawati, Endang; Haji Omar, Asmah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Merujuk pada konsep-konsep tentang penggunaan bentuk panggilan yang bersifat dinamik mengikut konteks, penyelidikan ini mengambil berbagai-bagai konteks peristiwa komunikasi formal dan tak formal dengan latar belakang situasi hubungan sosial kekeluargaan, kejiranan dan rakanan. Kajian ini mempunyai dua objektif. Pertama, untuk menganalisis sistem panggilan yang berlaku dalam komuniti bahasa Melayu Sambas (BMS) mengikut konteks peristiwa komunikasi formal dan tak formal. Kedua, untuk mentafsir makna sosial yang wujud akibat penggunaan bentuk panggilan berdasarkan konteks tersebut. Model analisis yang digunakan ialah pendekatan etnografi komunikasi (ethnography of speaking). Kajian lapangan dengan perakaman peristiwa tuturan dan temu bual tak berstruktur diterapkan dalam penyelidikan ini. Hasil dapatan penyelidikan menunjukkan bahawa bentuk panggilan dalam komuniti BMS mengambil berbagai-bagai bentuk kelas kata. Secara am, penggunaan bentuk panggilan itu mewujudkan makna rujukan kedudukan, pangkat, usia serta gender orang yang dipanggil serta bentuk hubungan dengan orang yang memanggil. Adapun berdasarkan konteks, makna penggunaan bentuk panggilan itu boleh bertukar menjadi makna-makna sosial yang bervariasi. Makna-makna tersebut berhubung kait dengan nilai-nilai atau norma-norma yang berkenaan dengan kewujudan struktur dan sistem kekeluargaan serta sistem sosial yang berlaku dalam komuniti BMS. Secara khas, nilai-nilai tersebut meliputi norma-norma keformalan, kesopanan, penghormatan atau penghargaan, norma-norma yang berkenaan dengan ciri-ciri kekeluargaan (in-goup) serta norma-norma yang berkenaan dengan jarak hubungan (out-group). Nilai-nilai lainnya adalah yang berkenaan dengan suasana hati dan fikiran penutur semasa peristiwa komunikasi itu berlangsung seperti suasana kemesraan atau keintiman, kemarahan, kesayangan, hubungan setakat kenal atau baru kenal, serta nilai-nilai pembelajaran dalam berbudi bahasa (membahasekan anak). Kata Kunci: kata panggilan, konteks, makna sosial, etnografi komunikasi. With reference to the concepts of dinamic usage of address forms in context, this research takes various formal and informal communicative events within the social contexts of kinship, neighbourhood, and friendship. It has two objectives. The first is to conduct a contextual analysis of the system of address used in the Sambas Malay speech community. The second is to interpret the social meanings implied from the usage of the address forms in such contexts. The analysis model applied is the ethnography of communication approach, and uses field study of speech events obtained through recordings and unstructured interviews. The findings show that the address forms in the Sambas Malay speech community take various word classes. In general, the usage of address forms implies the referential meanings of status, position, age and gender of the addressee, as well as his/her role or relationship to the addresser. However, the meaning in context can change depending upon social meaning. Those meanings are related to the values and norms which refer to the structure and system of kinship, as well as the social system that exists in the Sambas Malay speech community. Specifically, those values include the norms of formality, politeness, and respect, and those that deal with kinship characteristics (ingroup), as well as social distance (out-group). The other values are related to mood, such as intimacy, dissapointment, endearment, new acquaintance and the values of language manners taught to children. Keywords: Terms of address, context, social meaning, ethnography of communication.