TARBIAH REMAJA DALAM NOVEL KASIH NAN AGUNG DAN IMPULS/ROH KARYA SRI RAHAYU MOHD YUSOP: TEEN ENLIGHTEN IN THE NOVEL OF KASIH NAN AGUNG AND IMPULS/ROH WRITTEN BY SRI RAHAYU MOHD YUSOP - Kamarudin, Kamariah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2013)
Dalam galur perkembangan sastera tanah air, kewujudan genre prosa remaja diperhati mengalami suatu pertumbuhan yang menggalakkan.Terdapat banyak karya remaja, khususnya novel yang tampil di pasaran yang bukan sekadar dihasilkan oleh penulis remaja, bahkan golongan dewasa juga. Namun kesemua novel yang dipersembahkan pastinya mempunyai mesej yang tersendiri untuk kelompok sasarannya. Lebih-lebih lagi novel-novel yang memenangi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan (HSKU) bagi kategori novel remaja, rata-ratanya didapati menampilkan muatan nilai pendidikan yang tinggi untuk golongan remaja khususnya, dan golongan dewasa khasnya. Sementelah, nilai pendidikan yang disuguh pengarang bukan sekadar bersifat luaran (tersurat), bahkan mempunyai lapisan makna (tersirat) sebagai sumbangsaran dan perutusan yang besar terhadap khalayak dan masyarakat. Didapati nilai pendidikan yang digalurkan lebih terarah berdasarkan gandingan bidang pendidikan dengan Islam. Dalam hal ini, pendidikan bukan sekadar bersifat lahiri, tetapi dalam perspektif Islam dinyatakan sebagai â€œtarbiahâ€ yang lebih bersifat maknawi. Justeru, makalah ini merungkai tarbiah yang diutuskan pengarang dalam dua buah novel kajian, iaitu Kasih Nan Agung (2009) dan Impuls/Roh (2010). Kedua-dua buah novel ini dihasilkan oleh Sri Rahayu Mohd Yusop, dan diterbitkan oleh Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. hasil daripada kemenangannya dalam kategori novel remaja pada tahun-tahun tersebut. Kajian ini memperlihat tarbiah dari sudut enam perkara, iaitu tarbiah iman, tarbiah akhlak, tarbiah fizik, tarbiah intelektual, tarbiah psikologi dan tarbiah sosial yang terdapat dalam kedua-dua buah novel kajian. Tarbiah Remaja Dalam Novel Kasih Nan Agung Dan Impuls/Roh Karya Sri Rahayu Mohd Yusop Kata kunci: tarbiah, novel remaja, Kasih Nan Agung, Impuls/Roh, Sri Rahayu Mohd Yusop In gullies national literary development, the existence of the prose genre teenagers observed a strong growth. There are many works of teenagers, especially novels have appeared on the market that is not only produced by young writers, even the adults as well. However, all presented novel certainly has its own message to the target group. Moreover, the novel won the Utusan Group Literary Prize (HSKU) for teenage novel category, were generally found to show high load values education for youth in particular, and young adults in particular. More, when the value of education written by authors not only is external (written), but has layers of meaning (implicit) as brainstorming and message of the audience and the community. Found that the value of education are highlighted more focused on coupling with Islamic education. In this regard, education is not just a romance character, but in the perspective of Islam is described as "overreach ’most’ implication. Thus, this paper dwells on the author’s mission overreach in the novels of study, namely Kasih Nan Indah (2009) and Impuls / Roh (2010). Both of these novels produced by Sri Rahayu Mohd Yusop, and published by Publications & Distributors Sdn. Limited. as a result of his victory in the novel juvenile during the year. This study showed an education from the six points of view, namely faith education, moral education, physical education, intellectual education, educational psychology and social education in both the novel study. Keywords: Enlighten, teen novel, Kasih Nan Agung, Impuls/ Roh, Sri Rahayu Mohd Yusop